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0030-1-7-.01 PURPOSE. 
 
The purpose of this rule is to establish cost sharing requirements for services funded by the Older Americans Act as 
authorized by 42 U.S.C. § 3030c-2. 
 
Authority:  T.C.A. § 71-2-105 (b)(1) and 42 U.S.C.A. § 3030 c-2.  Administrative History:  Original rule filed May 
24, 2005; effective August 7, 2005. 
 
0030-1-7-.02 SERVICES EXEMPT FROM COST SHARING. 
 

(1) The following services are exempt from cost sharing: 
 
(a) Information and referral, outreach, benefits counseling, or case management services. 
 
(b) Ombudsman, elder abuse prevention, legal assistance, or other consumer protection services. 
 
(c) Congregate and home delivered meals. 

 
Authority:  T.C.A. § 71-2-105 (b)(1) and 42 U.S.C.A. § 3030 c-2.  Administrative History:  Original rule filed May 
24, 2005; effective August 7, 2005. 
 
0030-1-7-.03 COST SHARING AND PARTICIPANT CONTRIBUTION REQUIREMENTS. 

 
(1) Each Area Agency on Aging and Disability, and each service provider involved, shall adhere to these 

cost sharing requirements for recipients of services funded in whole or in part through the Older 
Americans Act funded through the Commission on Aging and Disability who can pay all or a portion 
of the cost of the services rendered. 

 
(2) Each Area Agency on Aging and Disability shall utilize a sliding fee scale developed by the 

Commission to determine the amount a consumer of service will be asked to pay toward the cost of 
services he receives. 

 
(3) Except as otherwise provided, each Area Agency on Aging and Disability shall utilize the following 

sliding fee scale: 
 
(a) Consumers with income less than 200% of the Federal Benefit Rate shall not be subject to cost 

sharing for services they receive. 
 
(b) Consumers with income at or above 200% of the Federal Benefit Rate shall be asked to pay a 

percentage of the cost of the services they receive, but the cost share shall not exceed 45% of 
their income. 
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(c) Recipients with incomes greater than 600% of the Federal Benefit Rate may receive information 

and assistance and other services exempted from cost share listed in 0030-1-7-.02, but shall be 
asked to contribute 100% of the cost of any additional services they receive. 

 
(4) These cost sharing rules shall ensure that each Area Agency on Aging and Disability and each service 

provider involved will: 
 
(a) Provide applicants for services with a written description of the cost sharing guidelines prior to 

the commencement of any services; 
 
(b) Determine the cost share amount based solely on the self-declaration of income with no 

consideration of assets; 
 
(c) Collect consumers’ cost share obligations utilizing an invoice format at least quarterly; 
 
(d) Issue a receipt of payment to any consumer of service making a payment pursuant to these 

policies; 
 
(e) Safeguard all funds collected through the cost sharing process including a record of accounts 

receivable for each consumer; 
 
(f) Use methods for receiving cost share payments and contributions that protect the privacy and 

confidentiality of each older individual with respect to the declaration or non-declaration of 
income and to any share of costs paid or unpaid by an individual; 

 
(g) Make a good faith effort to collect cost sharing obligations from consumers of service where 

feasible and cost effective.  If the Area Agency on Aging and Disability finds that collecting a 
given amount is not cost effective, the Area Agency may waive this amount; 

 
(h) Not deny any service for which funds are received under the Act for an older individual due to 

income or failure to make a cost share payment; 
 
(i) Ensure that consumers of services who are not subject to cost sharing be given an opportunity to 

make a voluntary contribution toward the cost of the service being provided. 
 

(5) All income collected in accordance with these rules shall be utilized by Area Agencies on Aging and 
Disability and each service provider involved to expand the service for which such payment was given. 

 
Authority:  T.C.A. § 71-2-105 (b)(1) and 42 U.S.C.A. § 3030 c-2.  Administrative History:  Original rule filed May 
24, 2005; effective August 7, 2005. 
 
0030-1-7-.04 WAIVER. 
 

(1) An Area Agency may request a waiver to the Commission’s cost sharing policies, and the Commission 
will approve such a waiver, if the area agency can adequately demonstrate that— 
 
(a) A significant proportion of persons receiving services under the Act subject to cost sharing in 

the planning and service area have incomes below the poverty level; or 
 
(b) Cost sharing would be an unreasonable administrative or financial burden upon the Area 

Agency on Aging and Disability.   
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Authority:  T.C.A. § 71-2-105 (b)(1) and 42 U.S.C.A. § 3030 c-2.  Administrative History:  Original rule filed May 
24, 2005; effective August 7, 2005. 


